Türk Mutfağı lezzetlerinin ve Evrensel Müziğin eşsiz uyumu sofrada buluştu.
14 Mart 2019
19.03.2019 Salı günü ‘Doğal Döngüler Açısından Tasarım’ C-503
15 Mart 2019

İMÜ GSTM Fakültesi Projesi

Muğla‘nın Datça ilçesinde, 2 yıl önce meydana gelen Gökova depreminden en fazla etkilenen yerlerden olan Reşadiye Mahallesi İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile yapılan protokol çerçevesinde restore edilecek.

Datça ilçesinin önemli ölçüde korunmuş eski bir yerleşim yeri olan Reşadiye Mahallesi, daracık sokakları, beyaz badanalı taş evleri, tarihi yapıları ile dikkat çekiyor. Kentsel SİT nedeniyle yıllardır onarılamayan eski taş yapıların bulunduğu mahallede 21 Temmuz 2017 tarihinde birbiri ardına yaşanan depremlerin ardından çoğu tescilli binanın 28’i ağır 100’e yakını ise az ve orta derecede hasar gördü. Deprem sonrası hasar tespitlerinin yapılması, binaların restorasyon projelerinin hazırlanması ve bölgenin bütünsel korunmasına yönelik çalışmalara ihtiyaç duyulan Reşadiye Mahallesi, bu yönüyle mimarlık fakültesi öğrencilerinin adeta uygulamalı eğitim sahası oldu. İstanbul Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Rölöve ve Restorasyon dersi öğrencileri bu yıl da bölgede çalışmalarını sürdürdü. 71 kişilik mimarlık fakültesi öğrenci grubu, 6 günlük bir çalışma için Reşadiye Mahallesi’ne geldi.Üniversitenin Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülhan Benli, bu yıl ikinci kez bölgeye geldiklerini belirterek, geçen yıl da 18 binanın projelerini hazırlayıp belediyeye teslim ettiklerini, bunların bir kısmının ilgili koruma kurullarına gönderildiğini söyledi. Doç. Dr. Benli, “Bu yıl ikincisini gerçekleştireceğimiz bu çalışmada yine 18 binanın projelerini yapacağız. Haziran ayı içerisinde çalışmalarımızı tamamlayacağız. Bu yıl 71 öğrenci ile buradayız. Hepsi İngilizce ve Türkçe 3’üncü sınıf mimarlık bölümü öğrencisi. Lisans programı içerisinde verilmiş olan eğitim, rölöve alma tekniği ve aynı zamanda restorasyona yönelik bazı yapısal önerilerin de yar alacağı malzeme analizlerinin öğrenildiği bir ders olacak. Bu ders kapsamında öğrenciler hem eğitim almakta hem 3 yıl boyunca almış oldukları eğitimi uygulama imkanı bulmakta. Aynı zamanda buradaki halka da yardım edebildiğimiz için bu iş sosyal sorumluluk ve gurur kaynağı dedi.